Látnivalók, gyűjtemények

A Botanikus kert gyűjteményei

Rendszertani gyűjtemény
A gyűjtemény elsősorban a hazánkban őshonos lágyszárú növényfajok bemutatását szolgálja. A parcellák a körmedence ívét követve félkörben kerültek elrendezésre. A parcellák között a tótól induló sugárutak segítik a felfelé haladást. A gyűjtemény közel 500 fajt tartalmaz. A növényfajok között számos védettséget élvező növény is szerepel, pl. a főleg löszön jellemző törpemandula, vagy az ajakosok családjába tartozó macskahere. A hazai flóra fajai mellett, több, határainkon kívül élő növényfaj is megtalálható, mint pl. a havasi tündérfürt vagy a mediterrán szuharok.

Termesztett növények gyűjteménye
A parcellákban elsősorban a fontosabb hazai szántóföldi és kertészeti fajok, valamint fűszer- és gyógynövények találhatók meg. Ezen kívül számos egzotikus haszonnövény is bemutatásra kerül a, mint pl. édeskömény, lestyán, izsóp, földimogyorót, csicseriborsó.

Üvegházi gyűjtemény
Az eredetileg szaporítóházként funkcionáló üvegházunkban pozsgások és kaktuszok, rovarfogó növények, számos  és bromélia és orchide faj, valamint egyéb trópusi és szubtrópusi fajok láthatók, mint a kávé, a dinnyefa (papaja), maracuja.

Mediterrán gyűjtemény
A szubtrópusi és mediterrán gyűjtemény pár éve kialakított dísze a kertnek, ebben és környékén több, mint 100 mediterrán és szubtrópusi faj kapott helyet, mint pl. az olajfa, a pisztácia, mandulafenyő, szamócafa illetve különböző citrus félék.

Gyümölcstermő szubtrópusi és trópusi dézsás növények

A távoli földrészek gyümölcstermő szubtrópusi és trópusi növényeit bemutató kollekciónkban sok érdekesség mellett a világ egyik legízletesebb dióféleségét termő fácska is megtekinthető az utak szélén és a díszmedence körüli sétányon.

 

Vizes élőhelyek
A vizes élőhelyek közül közvetlenül a bejárati kapunál elhelyezkedő Kis-tó és a hurokszerűen kiépített patakmeder mentén elsősorban magaskórósok és mocsárrétek fajai kerülnek bemutatásra, pl. acsalapu, Teleki-virág, örménygyökér, illetve fás szárúak közül pl. az enyves éger. A tavakban impozáns vízi, vízparti növények láthatók, mint a fehér tündérrózsa, tündérfátyol, kálmos, vidrafű.

Bambuszgyűjtemény
2010-ben a kert bambuszgyűjteménye az egyetem Kertészeti Intézetének jóvoltából számos bambuszfajjal bővült. Öt év alatt több. mint 60 különféle bambusz taxonból álló, országosan is kiemelkedő gyűjtemény került kialakításra (Neményi et al. 2015), melyben új , kiépített sétaút szolgálja a látogatók kényelmét.

Rózsa és galagonya gyűjtemény
Az új rózsagyűjtemény több, mint 80 egyedet számlál, 7 országból kerültek begyűjtésre nyolc év gyűjtőmunkájának (Kerényi-Nagy 2012) eredményeként. A kollekció hazánk egyik legfajgazdagabb vadontermő rózsagyűjteménye. Az új galagonya gyűjtemény 20 egyedből áll, melyek 9 fajnak, illetve változatnak feleltethetők meg.

Liliomfa-gyűjtemény
A Magnolia gyűjtemény alapját a kertbe mintegy 40 éve beültetett, terebélyes liliomfák adták. 2014-ben kialakításra került egy 46 fácskából álló kollekció, mely változatos alakú, formájú és színű virágaival az ország egyik legjelentősebb Magnolia “közgyűjteménye”.

 

Élő kövületek gyűjteménye
Élő kövületek, azaz “ősnövények” – régi földtörténeti korok fosszíliáiból ismert növények  ma is élő leszármazottai. Az 1960-as években beültetett fajok pl. Ginkgo biloba, Kínai mamutfenyő körét 2011-ben bővítettük jelentősebben újabb fajokkal, mint például az óriás mamutfenyő és az amerikai mocsárciprus.

 

Természetközeli erdőfolt
Országos jelentőségű a kert mintegy 1,5 hektáros természetközeli erdőfoltja, mely a hazánkban ritka, ám a Gödöllői dombvidéken honos, hűvös kontinentális gyertyánelegyes mezei juharos-tölgyes erdőtársulás egyik utolsó maradványa. Az itt élő állatok védelmének érdekében madár- és peleodúkat helyeztünk ki. Az erdőfolton kívül a kert egyéb fás területein olyan egzóta fafajok is fellelhetők, mint az amerikai vasfa, vagy a krisztustövis.

Sziklakertek
A sziklakertekben őshonos taxonok mellett több idegenhonos faj is megtekinthető, amilyen a havasi tündérfürt, vagy a himalájai tojásbogyó.

 

Homoki gyepek
Az elmúlt években speciális élőhelyek megújítása keretében a térségre egykor jellemző, országos szinten veszélyeztetett homoki gyeptársulásokat alakítottunk ki magszórással és talaj-növényzet monolitok betelepítésével. A nyílt és zárt homoki gyep egykor jellemző eleme volt a Gödöllői-dombság vegetációjának. Gyakoribb fajai a magyar csenkesz, homoki árvalányhaj, deres fényperje, homoki imola, homoki keserűfű.